Contracten met verzekeraars
Wij hebben een contract met alle voorkomende zorgverzekeraars. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie declareren wij, in de meeste gevallen, rechtstreeks aan de zorgverzekeraar.
Of fysiotherapie vergoed wordt, hangt van je zorgverzekering af. En dan met name van je aanvullende verzekering. Als je alleen een basis zorgverzekering hebt, wordt er vrijwel niets vergoed. Tenzij het een behandeling is bij een chronische aandoening. Dan zitten er enkele fysiotherapeutische behandelingen in je pakket.
Als je een aanvullende verzekering hebt, worden er behandelingen vergoed. Welke dat zijn en hoeveel hangt van je verzekeraar en van de klachten af. Fysiotherapie Mobilé heeft contracten met de meeste zorgverzekeraars. Wij adviseren je voor de behandeling over de eventuele eigen bijdragen.
Heb je geen aanvullende zorgverzekering en geen chronische aandoening? Dat betaal je onze vaste tarieven.
Eigen risico
Fysiotherapeutische zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, valt niet onder verplicht Eigen Risico
Sinds 2008 is er een verplicht Eigen Risico in de basisverzekering ingevoerd voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Boven op dit verplicht eigen risico kunt u – tegen betaling van een lagere nominale premie- kiezen voor een aanvullend eigen risico. Alleen mensen die dit hebben gekozen bij het afsluiten van een zorgverzekering moeten dit vrijwillige Eigen Risico betalen zodra ze zorgkosten declareren. (Fysiotherapeutische) zorg die vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, valt niet onder het verplichte Eigen Risico.
Per verzekeringsjaar is er een Eigen Risico. Dit betaalt u wanneer u daadwerkelijk gebruik maakt van de zorgverzekering. Kosten voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, gratis bevolkingsonderzoeken en zorg die vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, vallen niet onder het Eigen Risico. Deze kosten tellen ook niet mee voor het eigen risico.
De vergoeding van fysiotherapie uit de basisverzekering is beperkt. Verzekerden met een aandoening die op de chronische lijst staat, krijgen vanaf de 21 behandeling vergoed. Zij moeten de eerste 20 behandelingen uit de Aanvullende Verzekering betalen of deze kosten voor eigen rekening nemen. De verplichting om de eerste 20 behandelingen zelf te betalen is eenmalig en komt niet elk jaar terug. Uitzondering hierop zijn de aandoeningen waarvan de behandeling in de tijd beperkt is (jaar, half jaar of drie maanden (zie www.defysiotherapeut.com). Voor verzekerden jonger dan 18 jaar geldt eveneens de chronische lijst, maar zij hoeven de eerste 20 zittingen niet zelf te betalen. Daarnaast hebben jongeren recht op de vergoeding van 9 behandelingen (en eventueel 9 extra als behandeling niet voldoende helpt) vanuit de basisverzekering. Dit verschilt per indicatie. Daarnaast is er voor volwassenen vergoeding mogelijk voor de eerste 9 behandelingen fysiotherapie in verband met urine-incontinentie. Het gaat hier om bekkenbodemtraining door een daarvoor opgeleide fysiotherapeut. Ga bij de fysiotherapeut en/of zorgverzekeraar na of de behandeling door de betreffende fysiotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Vergoeding fysiotherapie volwassenen.
U moet bij een chronische indicatie (volgens de Lijst van Borst) de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Hierna volgt vergoeding uit de basisverzekering. De behandelingen die u zelf dient te betalen kunt u uit uw aanvullende pakket halen. Het is daarom heel belangrijk dat u goed voor fysiotherapie bent verzekerd.
Er moet meestal toestemming gevraagd worden bij uw verzekeringsmaatschappij om u chronisch te behandelen voor een door de verzekeraar bepaalde periode (volgens de Lijst van Borst). U bent zelf verantwoordelijk voor een volledig ingevulde verwijzing van uw specialist of huisarts (of een andere verwijzer). Er moet in ieder geval opstaan:
een stempel, handtekening en AGB-code van de verwijzer
operatie datum en/of ontslag datum ziekenhuis/instelling
indicatie
uw gegevens (NAW)
Bij een niet goed ingevulde verwijzing zult u geen toestemming krijgen voor de chronische indicatie en zullen al uw behandelingen uit uw aanvullende pakket worden betaald. Indien u hier niet voldoende budget in heeft worden de behandelingen bij u in rekening gebracht.
Vergoeding fysiotherapie tot 18 jaar.
Voor kinderen tot 18 jaar wordt vanuit de basisverzekering het volgende gedekt:
de eerste 9 behandelingen per indicatie per jaar vanuit de basisverzekering (de rest vanuit de aanvullende verzekering).
behandeling van aandoeningen uit de chronische lijst een volledige dekking vanuit de basisverzekering bij kinderen.
Betaling van uw behandelingen.
Wij hebben met alle verzekeringsmaatschappijen een contract afgesloten. Dit betekent dat wij in veruit de meeste gevallen de declaratie voor uw behandelingen rechtstreeks bij uw maatschappij kunnen indienen. U ontvangt dan geen nota van ons.
Als u een verzekeringspakket heeft waarin fysiotherapie niet voor 100% vergoed wordt (gelimiteerd aantal behandelingen of een budget per jaar), komen de (resterende) behandelingen voor uw eigen rekening.
Kan ik mijn verzekeringspakket wijzigen?
Bij het kiezen van uw verzekeringspakket is het verstandig om goed te kijken naar de vergoedingen voor fysiotherapie. Soms wordt maar een beperkt aantal behandelingen vergoed of een maximum bedrag per jaar. Of uw verzekeraar betaalt niet als u geen verwijzing heeft voor fysiotherapie. Als u niet of onvoldoende bent verzekerd, kunnen de kosten voor uw behandeling behoorlijk oplopen: een behandeling fysiotherapie kost € 44,30.